Meer over de woonboerderij…

Onder voorbehoud verkocht.

Stille-verkoop-leeuwarden-stiens-woonboerderij

Historie

De boerderij is rond 1850 gebouwd en maakt deel uit van ‘de Trijehoek’ (de Driehoek).  Een idyllisch plekje in het buitengebied van Leeuwarden en Stiens. Decennialang werd hier geboerd door twee families, de verhalen en anekdotes zijn talrijk. Veel elementen van die tijd zijn zorgvuldig bewaard gebleven. De schuur – waar ontelbare lammetjes zijn geboren en de werkpaarden stonden – is omgetoverd tot een imposante living van zo’n 125 m2. Vanuit de erker en de schuifpui heeft u een magnifiek uitzicht tot Leeuwarden en Stiens aan toe.

De boerderij is niet meegegaan in de verdere ontwikkeling op het platteland. Het grote voordeel hiervan is dat er geen grote stallen of andere bijgebouwen op het erf staan. Ook is de boerderij vrij van asbest. Aan de beide zijden is het riet intact gehouden, wat extra cachet geeft aan de landelijke uitstraling. De boerderij ligt fraai aan een rustig, doodlopend landweggetje, ooit een dijkje in het Friese landschap. De woonboerderij is uitstekend onderhouden en daarmee echt instapklaar! Wij nemen je graag mee voor een korte rondleiding door de boerderij…

Ligging

De woonboerderij ligt een goede kilometer ten oosten van het centrum Stiens, halverwege de Dokkumer Ee. Voor de dagelijkse boodschappen kunt u terecht in 1 van de 5 supermarkten die Stiens rijk is. Hier vindt u tevens 3 basisscholen, sportaccommodaties, een gezondheidscentrum en een fraai (subtropisch) zwembad. Uitgebreidere voorzieningen – zoals voortgezet onderwijs – vindt u in Leeuwarden (6 km). U kunt eventueel al fietsende langs de fraai meanderende Dokkumer Ee Leeuwarden te bereiken. Iets noordelijker ligt Bartlehiem, het magische kruispunt van de Elfstedentocht.

Begane grond

De ruime entree en hal is gelegen in het midden van de voormalige schuur, aan de oostkant om precies te zijn. Vanuit dit centrale punt krijgt u meteen een indruk van de grootsheid van de bewoonbare ruimte. Een stalentrap met oude Franse planken brengt u naar de eerste verdieping. Wij blijven voor nu eerst op de begane grond. Rechtdoor vindt u de deur naar de ruime en opvallend lichte woonkamer en keuken. Door de grote raampartijen in combinatie met het ontwerp van de tuin, heeft u hier al helemaal een ‘buitengevoel’. De vloer is voorzien van vloerverwarming, alle kozijnen zijn van kunststof en bezitten HR++ glas. U zit er in ieder jaargetijde comfortabel bij. Veel oude gebinten zijn zichtbaar en ook de oude hooizoldertrap heeft een nieuw plekje gevonden…

In het midden van de hal is het toilet (mét urinoir) gesitueerd. Daarnaast vindt u de ruime, sfeervolle ouderslaapkamer en inloopkast. In de slaapkamer zijn de oude gebinten zichtbaar en via de buitendeur stapt u zo de tuin in. Tevens is hier de deur die u toegang geeft tot de werkkamer, met een fraaie authentieke bedstedewand.

Woonboerderij-te-koop-Leeuwarden

Vanuit de hal is ook de zeer ruime bijkeuken bereikbaar (20m2), hier hangt de eigen CV-ketel en staat de wasmachine en -droger. Via een deur komt u in een halletje waar zich de badkamer bevindt. Vervolgens komt u uit in een ruimte waar de boer op het laatst nog woonde. Ook dit deel – met authentieke bedsteden – is geheel in ere hersteld en uitstekend geïsoleerd. Tevens vindt u hier een kleine eetkamer, de oude boterkelder, een halletje en een ruimte die desgewenst ingericht kan worden als keuken. Gas, water en elektriciteit liggen voor u klaar. Het geheel is zo geschikt om als Bed & Breakfast in te richten. De vergunning is verleend!

Stille-verkoop-Friesland-Stiens-hal

Nog even terug naar de centrale hal. Hier kunt u ook linksaf alwaar u de ruime – geheel geïsoleerde – berging instapt (80 m2). Hier kunt u uw fietsen stallen en al uw spulletjes opbergen. U zult gegarandeerd ruimte overhouden. Deze berging is ook aan de achterkant van de boerderij te bereiken, middels een deur waardoor vroeger de koeien naar binnen en buiten liepen. Er zijn nog enkele originele drinkbakken zichtbaar.

Verdieping

Op de verdieping vindt u een vide, gang, twee zeer ruime en lichte slaapkamers, twee inloopkasten en een badkamer, inclusief toilet. Over de gehele lengte van de woning bevindt zich nog een bergzolder en desgewenst de mogelijkheid om extra woonruimte te creëren.

Slaapkamer-woonboerderij-Leeuwarden-Stiens

Stille-verkoop-Friesland-Leeuwarden-Stiens-badkamer

Buitenruimte

Een betonnen dam en pad geeft toegang tot het perceel. Het erf is rondom voorzien van een sloot: zomers hét domein van kikkers en vogels. Zwanen, meerkoeten, eenden… u zult ze allemaal zien. Op het erf heeft u voldoende ruimte om meerdere auto’s te parkeren en is er tevens de mogelijkheid voor het realiseren van een carport. Rondom de gehele boerderij is er volop ruimte om te genieten: u vindt er altijd een plekje in de zon of juist in de schaduw. Naast verschillende borders, heggen en moestuin is er een eigen perceel weiland. Een bloemenrijk perceel waarin regelmatig hazen, fazanten, buizerds, uilen én reeën worden gespot. Het gras wordt gemaaid door een bevriende ‘buurboer’. Kortom, het genieten kan direct beginnen!

Aan de achterzijde van de boerderij is een moestuin gesitueerd. Hier vindt u o.a. rode en zwarte bessen, frambozen, rabarber, aardbeien, bramen en diverse fruitbomen. ‘s Zomers worden hier tevens kleine hoeveelheden biologische aardappelen en groentes zelf verbouwd.

Te-koop-woonboerderij-Friesland-Leeuwarden-Stiens

Enkele kenmerken:

 • woonkamer + erker 125 m2
 • 5 zeer ruime slaapkamers
 • werkkamer 16 m2
 • 2 badkamers, 3 toiletten
 • totaal woonoppervlakte 335 m2
 • energielabel: B (laag energieverbruik)
 • kunststofkozijnen / HR++ glas
 • CV-ketel Intergas Prestige (eigendom)
 • beneden deels vloerverwarming (o.a. woonkamer en entree)
 • septic tank (2 x 3.000 liter)
 • geschikt voor toekomstbestendig wonen
 • veel authentieke elementen
 • groot onderhoud rieten dak in 2019
 • vergunning voor Bed & Breakfast
  – woonkamer/slaapkamer/keuken/badkamer
  – separate ingang
 • grote tuin rondom + moestuin
 • bouwvergunning voor extra m2
 • bloemenrijk weiland (0,636 hectare)
 • gelegen aan doodlopend landweggetje
 • magnifiek vrij uitzicht over landerijen
 • aanvraag voor glasvezel loopt
 • vraagprijs op aanvraag
 • aanvaarding in overleg
Weiland-Woonboerderij-Leeuwarden-Stiens-Te-Koop-Paarden